TekirdaÄŸ Escort Yeni Gizem

Yumurtalık kanseri büyük çoğunluğu 50 yaş sonrası görülmektedir fakat daha genç kadınlarda da görülebilir. 

Yumurtalık Kanseri

Yumurtalık kanserinin nedeni henüz bilinmemektedir. Dünya çapında yapılan araştırmalarda  araştırmacılar yumurtalık kanseri riskini artıran belirli  faktörler bulmuşlardır fakat bu risk faktörlerini taşıyan bazı kadınlarda kanser gelişmemesine rağmen risk faktörü taşımayan kadınlarda kansere rastlanmıştır.

Yumurtalık Kanseri Risk Faktörleri

  • Özellikle anne, kız kardeÅŸ veya kızında yumurtalık kanseri olanlar risk taşımaktalar. 2 veya daha fazla yakınında yumurtalık kanseri olanlarda risk daha fazladır. Büyük annesinde, halasında  ya da kuzeninde kanser olan bireylerde  risk sanıldığı kadar büyük  deÄŸildir.
  • Hiç doÄŸurmamış kadınlar doÄŸuran kadınlara oranla daha fazla risk taşımaktadır. DoÄŸurma sayısı fazlalaÅŸtıkça risk o derece azalmaktadır.
  • DoÄŸum kontrol hapı kullanan kadınlar kullanmayanlara oranla daha az risk taşımaktadır. Bunun nedeni hapların hamilelik dönemindeki hormon düzeyine yakın seviyede hormon üretmesidir.
  • İleri yaÅŸ kadınların kansere yakalanma riskini artırmaktadır. Özellikle 60 yaÅŸ sonrası risk daha fazla artmaktadır.
  • Meme kanseri görülen kadınlarda yumurtalık kanseri olma riski 2 kat daha fazladır.

Yumurtalık kanserinin belirtileri nelerdir?

  • Yumurtalık kanserinin erken teÅŸhisi zordur. Genellikle erken dönmelerde belirti yoktur ve birçok hastada kanser bulunana  kadar çoktan diÄŸer organlara  yayılmıştır.
  • Tümör geliÅŸtikçe karında ÅŸiÅŸlik ve rahatsızlık hissedilir. Hastalık iÅŸtah kaybına hatta hafif bir yemekten sonra dahi dolgunluk hissine neden olur.
  • DiÄŸer belirtiler gaz, mide bulantısı, kilo kaybı, hazımsızlıktır. Büyük çaplı tümör yakın organlara, kalın bağırsak ve mesaneye bası yapmasına baÄŸlı kabızlık, ishal ve sık idrar görülür. Nadiren vajina kanaması oluÅŸur.
  • Yumurtalık kanseri karında sıvı birikimine baÄŸlı olarak ÅŸiÅŸliÄŸe neden olur. Aynı zamanda sıvı akciÄŸerlerin çevresinde toplanır ve nefes darlığına neden olur. Bu belirtiler kansere ya da diÄŸer hastalıklara baÄŸlı olarak geliÅŸebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir